ARKAS SANAT MERKEZİ

Restorasyon

Fransa Başkonsolosluk binası; zaman içinde gördüğü tahribat neticesinde  hırpalanmış durumdaydı. Fahri Konsolosluk görevi hala aktif olarak sürdüğü için, binanın birkaç odası kullanılarak, binanın ayakta tutulmasına gayret ediliyordu.

Deniz seviyesinin altında kaldığı için bodrum katlarında rutubete bağlı deformasyonlar oluşmuştu. Çatı ve teraslarda da izolasyonun, kiremit çatıların ve çinko dere sistemlerinin yenilenmesi gerekiyordu.

Kültür Varlıklarını Koruma ve Anıtlar Yüksek Kurulu ile ilgili belediyelerden gerekli izinlerin alınmasından sonra Şubat 2011’de şantiye çalışmaları başladı.

Öncelikle bodrum kat zemininde ve duvarlarında özel kimyasal takviyeli harçlar kullanılarak su geçirimsizliği sağlandı, zemin suyunun tahliyesi için yeni pompa ve borulama sistemleri kuruldu. Eş zamanlı olarak çatıda başlatılan çalışmalarla yaklaşan kış ayları şartlarında binanın su alması tamamen engellendi.

İkinci aşamada elektrik tesisatı, sıhhi tesisat ve güvenlik tesisatının yenilenmesi, bina içindeki yapısal takviyeler, duvar çatlaklarının rehabilitasyonu, ahşap panjur ve doğramaların tamirat ve yenileme çalışmaları başladı. Uzun bir sürece yayılan bu etap sonunda ise bina en az 50 yaş gençleşti ve güçlü bir altyapıya kavuştu.

Bundan sonraki süreçte ise binaya yeni çehresini kazandırmak üzere dış cephesinin, restorasyon amaçlı olarak üretilmiş özel basınçlandırıcılar ve kimyasallarla temizlenmesi çalışmaları başladı. Bina içinde alçı imalatlar tamamen yenilendi ve boya işleri başladı.

Son aşamada ise parke tadilatları, cila, aydınlatma montajları, seramik ve mermer imalatlar tamamlandı. Sergi alanlarında kullanılacak lake ve kumaş panoların montajları yapıldı. Orta avlunun zemin yenilemesi ve peyzaj çalışmaları tamamlandı. Konsolosluk ve Arkas Holding Güvenlik Birimlerinin desteği ile en üst düzeyde güvenlik önlemleri tahsis edildi.

Kasım 2011 tarihinde, yaklaşık 8 aylık çalışma sonucu bina yeni çehresine kavuşarak Arkas Sanat Merkezi olarak hizmet vermeye başladı.

Menü