BATILININ FIRÇASINDAN EGE’NİN BU YAKASI

16 Nisan 2012 – 30 Haziran 2012

Oryantalizm Batı dünyasının Doğu’ya merakı, bilinmeyeni keşfetme arzusu ve zaman zaman hayranlık duygusuyla sanatçıların tuvallerine aktarılmıştır.

150 yıllık bir zaman dilimini kapsayan “Batılının Fırçasından Ege’nin Bu Yakası” isimli sergi, İstanbul ve İzmir çevresinde dönen gündelik hayatı, Osmanlı egemenliğindeki toprakları kimi zaman harem tasvirleriyle kimi zaman yöresel kıyafetler içindeki halkı ile Arkas Sanat Merkezi’nde izleyici ile buluşturdu.

19. Yüzyıl başlarından itibaren ulaşım araçlarının her geçen gün biraz daha gelişmesi ile bir zamanlar Avrupa dışına çıkamayan Batılı sanatçılar egzotik Doğu’yu resmetmek üzere kara ve deniz yolu ile Doğu’nun Osmanlı topraklarına daha sık gelerek burada çalışma imkanı buldular ve Doğu’nun keşfedilmemiş pitoresk güzelliklerini ve insanlarını tuvale aktardılar.

Boğaz, mesire yerleri, harem, odalık, gündelik yaşam ve kent görüntülerinin yer aldığı 109 değişik eserde Zonaro, De Mango, Preziosi, Brest, Ziem, Curtovich, Warnia-Zarzecki, Boulanger, Ernst gibi toplam 52 oryantalist sanatçının imzası bulunuyor.

Menü