Fransa Konsolosluğu, 1825-1835 yılları arasında kıyı ile Mecidiye Caddesi arasında yer alan geniş bir bahçeye inşa edilmiş iki binadan oluşmaktaydı. 1852 yılında meydana gelen depremden sonra Parisli mimar Edmond Renaud tarafından yeni bir bina inşa edilmiş, ancak bu bina da 1866’daki yangın ve 1880’deki depremle yeniden zarar görmüştü. 20. yüzyılın başına gelindiğinde, Fransız yönetimi mimar Emmanuel Pontremoli’yi yeni bir bina tasarlamakla görevlendirdi. Pontremoli’nin denize yakın olarak konumlandırdığı yeni bina 1906 yılında tamamlandı.
1922’deki büyük yangında Kordon’daki pek çok bina tahrip olurken taştan yapılmış olan Fransa Konsolosluğu binası yangından kurtulmayı başardı. Binanın hasar gören merdiven, zemin gibi ahşap aksamının restorasyonu için İzmir Saat Kulesi’nin de mimarı olan Raymond Pere öncülüğünde başlayan süreç 1929’a kadar sürdü. Binanın denize bakan kısımları rezidans ve kabul salonları, caddeye bakan kısmı ise konsolosluk ofisleri olarak kullanılmaktaydı. Eylül 1983’e kadar İzmir Fransa Başkonsolosluğu olarak hizmet veren bina, Mayıs 1984’ten itibaren Fransa Fahri Konsolosluğu olarak hizmet vermeye başladı.
İzmir’in ayakta kalmayı başarmış nadir binalarından biri olan Fransa Konsolosluğu Binası, 2010 yılının Ekim ayında Arkas Holding tarafından restore edilerek binanın denize bakan bölümünün Arkas Sanat Merkezi adı ile hayata geçirilmesi hedeflendi. Yaklaşık 8 ay süren çalışmalar neticesinde binanın izolasyonu sağlandı, elektrik, sıhhi, güvenlik tesisatı ile ahşap aksamı yenilendi, dış cephesi temizlendi. Böylelikle güçlü bir altyapıya kavuşan binanın denize bakan bölümü çağdaş, donanımlı bir sanat merkezine dönüştürüldü.
Kasım 2011’de kapılarını ziyarete açan Arkas Sanat Merkezi, düzenlediği önemli sergilerle İzmir’in kültürel kimliğini uluslararası sanat ortamı ile paylaşmaya devam ediyor.